Skip to main content

Renovatie ‘Vaneg-woningen’ Bosveld Ulft

Corporatie Wonion kampt met een grote voorraad Vaneg woningen in zeer slechte staat. Wonion schrijft een selectie uit voor drie consortia om de renovatie goed aan te pakken.

De consortia moeten een plan en een prijs maken om de 54 rijwoningen te verduurzamen en aantrekkelijker te maken.

Ketenintegratie

Aan de selectie deden drie consortia van onderaannemers mee, die samen een ontwerp en een offerte maakten. Alles telde mee: prijs, woonkwaliteit, energieprestatie, architectuur. Hierdoor worden partijen gedwongen meer rekening met elkaar en andere procesfasen te houden.

Zo wordt vermeden dat er in eerste instantie mooie, maar te dure dingen worden bedacht. Ketenintegratie leidt hierdoor tot een optimum tussen prijs en kwaliteit.

Kader

Het winnende consortium stelde een aantal flinke ingrepen voor. Besloten is een betonnen kader te plaatsen om de woningen, zodat de woningen solide worden. Het gebouw krijgt zo stevigheid en een voorname uitstraling.

Binnen het kader hebben de bewoners vrijheid om hun gevel zelf in te delen. Ondanks de verschillende invullingen vormt het kader een sterke basis en daarmee creëert het eenheid in de buurt. De koppen van de rijen worden verlevendigd door nieuwbouw toe te voegen. Het resultaat: een gevarieerd beeld met een duidelijke eenheid.

Bewonersparticipatie

De grote keuzevrijheid in het winnende ontwerp was voor de bewoners reden voor dit ontwerp te kiezen. De gevel is verdeeld in vier of zes vakken van één meter breed die de bewoner zelf in kan delen. Per vak heeft men verschillende gratis opties. Tegen betaling zijn er zelfs nog meer mogelijkheden, zoals een balkon.

Natuurlijk zijn er een paar spelregels, zodat het ontwerp voldoet aan de bouwnorm. Hierdoor kan elke bewoner zijn eigen woning ontwerpen.

Onderhoudsvrij

De onderhoudsbegroting speelde een belangrijke rol in de selectie. Het gaat er tenslotte niet alleen om de kosten nu, maar ook in de toekomst te beperken. Daarom zijn de materialen op basis van hun onderhoudsvrije levensduur gekozen.

Plug to play

De gerenoveerde woningen zijn helemaal voorbereid om in de toekomst nog duurzamer te worden. Met een Plug to Play systeem kunnen later zonnepanelen en CO2 gestuurde ventilatie aangebracht worden zonder verdere ingrepen. Zo kan de corporatie de woningen later makkelijk opwaarderen tot energielabel A.

Bouwproces

Sinds de selectie in september 2011 is het proces vliegensvlug verlopen. Op 1 november 2011 zijn er twee modelwoningen voor de bewoners en de corporatie opgeleverd. Op dit moment worden alle kinderziekten eruit gehaald, om de woningen vervolgens 55 keer na te bouwen.